Wednesday, February 22, 2006

Samlingsrecension

Det blev en del läst ändå på semestern, trots (eller tack vare) långa dagar i skidbacken. Mycket motion och frisk luft, god mat och gott vin = mer lugna hemmakvällar än uteliv och hålligång.

På planet ner läste jag färdigt ”
Misstanken” av Minette Walters. En bra psykologisk kriminalroman om än inte en av Walters bästa. Börja hellre med ”Skulptrisen” eller ”Blomsterkronan” är mitt tips!

Joyce Carol Oates ”Den tatuerade flickan” tycker jag om, även om jag inte är fullt lika lyrisk som
Linda :-) För hon skriver väldigt bra Oates det håller jag med om. Och ”Blonde” om Marilyn Monroe är nog en av de bästa böcker jag läst!

Lite mer lättsmält fast rätt trist är Jennifer Belle med ”Höga förväntningar” som tillkom på listan. Har egentligen inget emot chick-litt genren och läser underhållningslitteratur a la Marian Keyes med stor behållning. Men den här var inget vidare. Eller om det var jag som hade för höga förväntningar *ha ha* efter att ha läst
baksidans recensioner.

Fem personer du möter i himlen” av Mitch Albom däremot är en utmärkt liten bok om de stora frågorna som meningen med livet och vad som händer när vi dör. Lättläst, välskrivet och tänkvärt av författaren till ”Tisdagarna med Morrie” (som jag ännu inte har läst). I helgen ska jag diskutera den i min ”litteraturklubb” – vilket inte är mer avancerat än ett gäng tjejer som läser samma bok och träffas och äter nåt gott och pratar mer eller mindre litterärt om boken och oftast en hel del annat. Känns som det kan bli bra diskussioner. Boken rekommenderas varmt!

Sammanfattningsvis är jag nöjd med min semesterläsning!

Friday, February 10, 2006

Semesterläsning

Nu bär det av till Italienska alperna. Med på resan:

- "Den tatuerade flickan" av Joyce Carol Oates (lånat av Linda)
- ”Fem personer du möter i himlen” av Mitch Albom
- ”Misstanken” av Minette Walters
- ”With No One As Witness” av Elizabeth George

Vi får väl se vilka som följer med oöppnade hem igen. Jag ska ju hinna åka skidor också!

Tuesday, February 07, 2006

Försvinnarna

Av Jerker Virdborg

”De senaste fyrtio åren har över tjugotusen människor försvunnit i Sverige utan att återfinnas. Den här romanen handlar om en av dem.”

Bokens huvudperson Jerker får reda på att en barndomskompis har försvunnit och bestämmer sig för att ta reda på vad som hänt. Men det som låter som inledningen på en spännande intrig fortsätter inte som en deckare/thriller. Handlingen hoppar lite fram och tillbaka. Vissa avsnitt är tillbakablickar där Jerker minns sin barndom/uppväxt. Två långa kapitel är de reportageartiklar som han skriver för en tidning. Bland annat om ett system av skyddstunnlar under Stockholm, UTAN (anläggning för effektivast möjliga utrymmning). Lite fascinerande. Finns det på riktigt? Och sen själva huvudhistorien som för handlingen framåt. Även om det egentligen inte händer så mycket…

Klart annorlunda och himla svår bok att bedöma det här. Vad jag gillar mest är språket och stämningen i boken och att jag hade svårt att släppa den när jag läst klart. Vilket inte bara beror på att man – efter 259 sidors läsning - aldrig fick veta vad som egentligen hände med den där kompisen som kanske eller kanske inte försvann frivilligt. Lite roligt är det också att Jerker (både författaren och huvudpersonen) kommer från Lindome i Göteborg precis som min pojkvän. Fast de känner inte varandra. Och ja jag har läst litteraturvetenskap och man får inte blanda ihop författaren med verket och bla bla men vadå. Samma namn och ungefär samma ålder, bakgrund, yrke....

Hm, treaellerfyratreaellerfyratreaellerfyra… Sorry Linda, får helt enkelt lov att kapa dig på mitten :-)

Friday, February 03, 2006

I denna stilla natt

Av Mari Jungstedt

”Det börjar närma sig advent och snön faller redan över det vindpinade Gotland. Fjortonåriga Fanny Jansson försvinner spårlöst en kväll på väg hem från stallet […] Har hennes försvinnande något samband med det besinningslösa mordet på den avdankade fotografen Henry Dahlström i en källare ett par veckor tidigare? Kriminalkommissarie Anders Knutas söker intensivt efter beröringspunkter, pressad av bristen på ledtrådar men också av mediedrevet vars intresse växer för varje dag som går utan att Fanny hittas”

Funderade på om jag ändå inte hade läst den här redan. Den är ju rätt ny så jag tycker att jag borde komma ihåg det. Kom på sen att det var
den här jag tänkte på.

"I denna stilla natt" är en helt ok deckare. Kräver inte så mycket koncentration så den passar bra som läsning på tunnelbanan/bussen. Tycker nog att storyn spretade lite väl mycket även om den knöts ihop med en lite oväntad upplösning i sista kapitlet. Och man bör ha läst den första boken i serien för att få bakgrunden till relationerna mellan bokens karaktärer. Både när det gäller kollegorna i polishuset och journalisten Johans privatliv.

Veckorevyn räknas det…

Efter 30-årspartaj i lördags krävdes lättsmält läsning på lagom intellektuell nivå. Perfekt med en hel hög tjej-/mode-/inredningstidningar. Bland annat blev det av att kolla in inte-så-nya-längre Veckorevyn (fick senaste två numren av Anna, tack så mycket). Kommer inte tecknas prenumeration direkt, men säkert nåt lösnummer då och då. Ebbas blogg brukade jag läsa. Nu funkar det inte med rss till e-posten längre så då blir det inte av.

Annars är jag en sån som hoppar av och på olika
prenumerationserbjudanden. Hennes, Plaza Kvinna, Tove, Amelia… Elle, Femina, Damernas Värld… Allt i hemmet, Plaza Interiör, Hem ljuva hem… tidningarna är ju i stort sett identiska. Samma upplägg, samma reportage, samma skribenter(?). Fick en bonusklocka från DV en gång som jag hade flera år, och överraskande ofta fick komplimanger för. Annars brukar premierna vara rätt sunkiga. Har bland annat en galen lila garderobsförvaring som jag inte förstår hur den ska användas. Och varför jag inte har kastat. Nu finns ofta valmöjligheten att istället för premie välja ytterligare ett nummer av tidningen. Tror jag ska hoppa på det nästa gång!