Friday, January 27, 2006

Skuld

Av Karin Alvtegen

"Peter Brolin sitter ensam på Nyléns konditori. Svårt skuldsatt, handlingsförlamad och i väntan på ännu en ångestattack. Plötsligt öppnas dörren och en okänd kvinna kommer fram till hans bord. Hon tar honom för någon annan än den han är och innan han har hunnit protestera har hon försvunnit igen. Efter sig lämnar hon ett paket som han mot tusen kronor i ersättning ska leverera till hennes man. Paketet och dess skrämmande innehåll drar in Peter i en mardrömslik jakt på en galen, besatt kvinna. En jakt där han till slut också tvingas konfrontera skuggorna från sitt eget förflutna."

Det här är Karin Alvtegens debutroman och jag är ganska så säker på att jag läste den när den kom ut. Eller inte... Efter att ha
diskuterat saken med kollegorna och insett att jag varken mindes handling eller upplösning så var jag ju bara tvungen att läsa den igen. Jag kom ju ihåg att jag tyckte den var bra!

Nu under omläsningen tänkte jag lite på det där med handlingen och att den egentligen inte är det viktiga i boken. Snarare är det karaktärerna och personbeskrivningarna som fastnar. Hon har ett väldigt karakteristiskt sätt att skriva som går igen i böckerna - ett eget "sound" hade jag skrivit om det var musik - och jag tror det är därför man rör ihop hennes böcker. Plus förstås att de heter samma sak (nästan). Annars är det ju inte direkt en realistisk, trovärdig deckarhistoria. Möjligen om det hade avslöjats i slutet av boken att huvudpersonen i själva verket led av nån sorts sinnesförvirring och att boken skildrade hans upplevda verklighet av händelserna. Min egen teori/analys ganska länge btw...

Spännande och välskriven är den i alla fall och kan klart rekommenderas.

Thursday, January 26, 2006

Marika Cobbold Hjörne

Lånade med mig ”En alldeles egen skapelse” av Marika Cobbold Hjörne från byt-en-pocket-hyllan i biblioteket. Hon har även skrivit ”Guppy till kvällsmat” som jag läste för några år sen och tyckte mycket om. ”En alldeles egen skapelse” handlar om författaren Liberty som dumpad av pojkvännen och refuserad av förlaget håller skrivarkurser i den lilla byn där hon bor och inleder ett förhållande med sin nyinflyttade gifte granne. Boken tog ganska precis en tågresa sthlm-gbg att läsa ut och motsvarade tyvärr inte riktigt mina förväntningar. Trevlig och underhållande men jag blev aldrig riktigt engagerad vare sig i story eller karaktärer. Hade ”Fjärilsjakten” av samma författare hemma i bokhyllan så jag fortsatte med den när jag kom hem. Ungefär samma story, fast i denna bok är huvudpersonen fotograf och kärleksrelationen med en ungdomskärlek som hon aldrig glömt och som åter kommer in i hennes liv. Snäppet bättre dock och jag gillar berättartekniken med bakåtblickar och parallella historier.

Marika Cobbold Hjörne kommer ursprungligen från Göteborg, men är sedan många år bosatt i England. Hon skriver på engelska, som sedan översätts till svenska. Enligt BTJ förlag skriver hon romantik för "vuxna flickor", i samma genre men mer ”litterär” än kollegorna Rosamund Pilcher, Joanna Trollope och Maeve Binchy m.fl.